Mergând, învăţaţi toate neamurile…

Lecturi duhovniceşti – predici audio, cuvinte de folos…

Canon de rugăciune către Sfântul Mucenic Mamant (2 septembrie)

Un comentariu

Canon de rugăciune către

Sfântul Mucenic Mamant

(2 septembrie)

 

 

Acest sfânt a trait în a doua jumătate a secolului al III-lea şi era din cetatea Gangra, în Paflagonia (Asia Mică). Părinţii săi erau creştini, şi fiind prinşi pentru credinţă în Hristos şi băgaţi în temniţa, Mamas (Mamant) s-a născut acolo, în închisoare.

       Murind părinţii lui în temniţă, fericitul acesta a fost luat de o femeie creştină, anume Ammia, care l-a crescut. Şi deoarece copilul striga adesea pe maică-sa zicând „mama”, ea i-a pus numele Mamant.

        Iar dacă s-a făcut de cincisprezece ani, aflându-l că este creştin, l-au prins şi l-au bătut cu toiege, şi spânzurându-i un plumb pe grumaz l-au aruncat în mare. Dar prin dumnezeiască putere, mântuit de primejdie, s-a ascuns într-o peşteră, şi se hranea cu lapte de ciută. Şi iarăşi prinzându-l, l-au supus la şi mai grele chinuri şi, spintecându-i-se pântecele cu suliţe de fier, s-a mutat din lumea aceasta.  (Sinaxar)

Un gând despre „Canon de rugăciune către Sfântul Mucenic Mamant (2 septembrie)

 1. Viata Bisericii Ortodoxe ne pune inainte nenumarate exemple despre cum Atotputernicul Dumnezeu Isi descopera puterea Lui adesea prin lucrurile neinsufletite si aparent mici,mai ales prin acele lucruri care sunt semne ale Intruparii,Vietii si Patimilor Stapanului Iisus Hristos.Aceste lucruri socotite de multi „mici”,sint CRUCILE,ICOANELE MAICII DOMNULUI SI ALE SFINTILOR,APA SFINTITA,ULEIUL SFINTIT,SFANTUL MIR,ANAFURA,si toate celelalte.Iata unul dintre aceste exemple:
  In anul 1748 a avut loc O MINUNE CARE S-A FACUT PRIN ICOANA MAICII DOMNULUI, in casa unui boier pe nume Khitrov,in apropiere de orasul rusesc Kaluga.
  Doua dintre slugile boierului care intr-o zi au avut ascultarea de a face randuiala amanuntita in podul conacului,au dat drumul la un moment dat,in lucrul lor,de o tesatura infasurata pe care desfacand-o, au aflat pictat pe ea cu mare maiestrie si frumusete,chipul unei femei.Chipul stralucea in jur sfintenie si evlavie.
  Una dintre slugi era smerita si tacuta,pe cand cealalta vorbareata si plina de slava desarta.
  Femeia smerita,priivind chipul din panza, l-a numit: „EGUMENA”.
  Evdokia,femeia cea vorbareata si de nimic,al carei nume s-a pastrat,nu a vrut sa cinsteasca acest nume,si a ras de cea smerita cu badaranie.Spre a da mai multa forta badaraniei ei dracesti,ea a scuipat asupra icoanei.In clipa aceea ticaloasa Evdokia A CAZUT LA PAMANT,cu membrele trupului contorsionate,ramanand fara vaz si auz,si scotand spume pe gura.
  IN NOAPTEA ACEEA MAICA DOMNULUI S-A ARATAT PARINTILOR NEFERICITEI EVDOKIA ARATANDU-LE CE S-A INTAMPLAT CU FIICA LOR.EA LE-A PORUNCIT SA CHEME UN PREOT carevsa mearga si sa re roage inaintea acelei Icoane aflate in pod,sa o stropeasca cu Apa sfintita,si asa se va vindeca.Cand s-a facut toate acestea,Evdokia s-a vindecat,si de atunci si-a imbunatatit viata,facandu-se smerita.
  Aceasta a fost
  MINUNEA ICOANEI MAICII DOMNULUI,
  aflate in podul unui conac de langa Kaluga.
  ICOANA ACEASTA A FOST DUSA INTR-O BISERICA DIN KALUGA,UNDE SE AFLA SI AZI,IZVORAND MULTORA TAMADUIRI
  SLAVA DOMNULUI!
  (Dupa o Cugetare a Sfantului Nicolae Velimirovici)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s